Szczerze mówiąc do napisania przepisu na te pyszne ciasteczka zainspirowała mnie moja kumpela Kate. Podczas odwiedzin poczęstowała mnie swoimi ciasteczkami. Były przepyszne i od razu wzięłam przepis. Gdy wykonywałam ciastka przeraziły mnie ilości tłuszczu które musiałam dodać. Postanowiliśmy z Jakubem poeksperymentować i stworzyliśmy swoje, bardziej dietetyczne ciasteczka.
Składniki:
Paczka płatków orkiszowych (400g)
Mąka żytnia 200g
Jaja 2 sztuki
Miód 2 łyżki
Olej kokosowy 2 łyżki
Soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
Żurawina 50g
Morele suszone 20g
Orzechy laskowe 8 sztuk
Migdały 8 sztuk -Można w sumie dodać swoje ulubione bakalie.
Składniki:
Paczka płatków orkiszowych (400g)
Mąka żytnia 200g
Jaja 2 sztuki
Miód 2 łyżki
Olej kokosowy 2 łyżki
Soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
Żurawina 50g
Morele suszone 20g
Orzechy laskowe 8 sztuk
Migdały 8 sztuk -Można w sumie dodać swoje ulubione bakalie.
Bakalie i płatki orkiszowe zmiksować w blenderze (jeżeli takiego nie mamy bakalie pokroić nożem, płatki zostawić takie jakie są). Proponuję żurawiny nie miksować tylko pokroić wtedy będzie bardziej wyczuwalna w ciasteczkach. Całość przesypać do miski. Dodać wszystkie składniki i mieszać. Konsystencja ma być zwarta i lepka. Jeżeli jest dalej sypka dodaj jajo. Ale przy tej ilości składników dobrze wyrobionych powinna być kleista. Po wyrobieniu odkładamy na 15 min przykryte ściereczką. Po tym czasie formujemy ciasteczka i wykładamy na blachę w niewielkich odstępach mając na względzie że ciasteczka podczas pieczenia trochę urosną. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 min. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz