wtorek, 28 lutego 2017

Puree... czyli smaczne pomysły aby zastąpić ziemniaka

     Od zawsze wiadomo że osoby będące na diecie wyzbywają się z jadłospisu pewnych produktów .Wiem  że przepyszny jest schabowy z ziemniakami, jakaś pizza czy burger. A czy wiadomo, że mniej kaloryczne dania są równie dobre i wcale nie trzeba się do nich zmuszać? Dziś chciałabym zaproponować pomysły na zastąpienie w daniu obiadowym ziemniaka. Przepysznym puree przygotowanym z ulubionych warzyw.

     Najczęściej przygotowuję  puree z zielonego groszku mrożonego. Jest bardzo dobry i szybki w przygotowaniu.
     Każde warzywa,  które chcesz podać w formie puree możesz uprzednio ugotować w garnku, na parze lub upiec. To jest Twój wybór. Ja przygotowuję na parze.

Puree z zielonego grochu (porcja dla 2 osób)

1 paczka mrożonego zielonego groszku
sól
łyżka masła ( której możesz wcale nie użyć a i tak będzie pysznie)

Groszek mrożony gotuję wybraną metodą. Następnie wsypuję około pół łyżeczki soli, łyżkę masła i blenduję. Jest gotowy do podania. Idealnie komponuje się z sałatką grecką i kurczakiem grillowanym bądź lososiem.

Puree z brokuła

500g brokuła (mrożonego lub świeżego)
2 ząbki czosnku
Łyżka masła
Sól do smaku

Gotuję brokuła w wodzie lub na parze. Po ugotowaniu do miękkości przekładam do miseczki. Dodaję poszatkowane 2 ząbki czosnku, łyżeczkę soli (doprawiamy wedle gustu) oraz łyżeczkę masła. Całość miksujemy.

Puree marchewkowo-pietruszkowe

4 sztuki marchwi
2 pietruszki 
2 łyżeczki masła

Warzywa gotujemy do miękkości, dodajemy łyżkę masła i blendujemy do gładkiej konsystencji.

Puree z batatów na ostro

3 bataty
2 łyżeczki masła
Chilli
Pieprz
Sól

Bataty kroimy na mniejsze, gotujemy przez 30 minut w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy wodę. Dodajemy do nich 2 łyżki masła, szczyptę chilli oraz pieprz i sól do smaku. Całość blendujemy. 




2 komentarze:

  1. Ooooo idealnie :D Mam nadzieję że mojej Oli posmakują warzywa w tej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak Kubie posmakowaly to wszystkim posmakuja

    OdpowiedzUsuń