Od zawsze wiadomo że osoby będące na diecie wyzbywają się z jadłospisu pewnych produktów .Wiem że przepyszny jest schabowy z ziemniakami, jakaś pizza czy burger. A czy wiadomo, że mniej kaloryczne dania są równie dobre i wcale nie trzeba się do nich zmuszać? Dziś chciałabym zaproponować pomysły na zastąpienie w daniu obiadowym ziemniaka. Przepysznym puree przygotowanym z ulubionych warzyw.
Najczęściej przygotowuję puree z zielonego groszku mrożonego. Jest bardzo dobry i szybki w przygotowaniu.
Każde warzywa, które chcesz podać w formie puree możesz uprzednio ugotować w garnku, na parze lub upiec. To jest Twój wybór. Ja przygotowuję na parze.
Najczęściej przygotowuję puree z zielonego groszku mrożonego. Jest bardzo dobry i szybki w przygotowaniu.
Każde warzywa, które chcesz podać w formie puree możesz uprzednio ugotować w garnku, na parze lub upiec. To jest Twój wybór. Ja przygotowuję na parze.
Puree z zielonego grochu (porcja dla 2 osób)
1 paczka mrożonego zielonego groszku
sól
łyżka masła ( której możesz wcale nie użyć a i tak będzie pysznie)
Groszek mrożony gotuję wybraną metodą. Następnie wsypuję około pół łyżeczki soli, łyżkę masła i blenduję. Jest gotowy do podania. Idealnie komponuje się z sałatką grecką i kurczakiem grillowanym bądź lososiem.
Puree z brokuła
500g brokuła (mrożonego lub świeżego)
2 ząbki czosnku
Łyżka masła
Sól do smaku
1 paczka mrożonego zielonego groszku
sól
łyżka masła ( której możesz wcale nie użyć a i tak będzie pysznie)
Groszek mrożony gotuję wybraną metodą. Następnie wsypuję około pół łyżeczki soli, łyżkę masła i blenduję. Jest gotowy do podania. Idealnie komponuje się z sałatką grecką i kurczakiem grillowanym bądź lososiem.
Puree z brokuła
500g brokuła (mrożonego lub świeżego)
2 ząbki czosnku
Łyżka masła
Sól do smaku
Gotuję brokuła w wodzie lub na parze. Po ugotowaniu do miękkości przekładam do miseczki. Dodaję poszatkowane 2 ząbki czosnku, łyżeczkę soli (doprawiamy wedle gustu) oraz łyżeczkę masła. Całość miksujemy.
Puree marchewkowo-pietruszkowe
4 sztuki marchwi
2 pietruszki
2 łyżeczki masła
Puree z batatów na ostro
3 bataty
2 łyżeczki masła
Chilli
Pieprz
Sól
Bataty kroimy na mniejsze, gotujemy przez 30 minut w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy wodę. Dodajemy do nich 2 łyżki masła, szczyptę chilli oraz pieprz i sól do smaku. Całość blendujemy.
Ooooo idealnie :D Mam nadzieję że mojej Oli posmakują warzywa w tej wersji :D
OdpowiedzUsuńJak Kubie posmakowaly to wszystkim posmakuja
OdpowiedzUsuń