środa, 22 lutego 2017

Zupa krem z warzyw zimowych i jednocześnie baza do innych zup

     Jest to przepis na moją ulubioną zupę krem. Jest naprawdę pyszna. Uwielbiam ją gotować. Często ją przygotowuje i nawet moja kumpela Iza zawsze się śmieje że zupa ta sama tylko przybranie inne;) Polecam ją szczególnie zimą gdzie ciężko jest zdobyć dobre warzywa. Halo! Przecież ta zupa właśnie będzie z dobrych i zdrowych warzyw.

Składniki:

2 marchewki
3 pietruszki ( warzywa wyglądające jak marchew tyle że białego koloru)
1 mały seler lub pół dużego (warzywo okrągłe białego koloru)
3 pory
2 cebule
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz

     Warzywa obieramy, wrzucamy do garnka zalewamy 4l wody ( róbcie to na oko) , tyle wody by przykryło warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2h. W trakcie gotowania solimy około 1 łyżkę stołową. Możemy również dodać pieprzu wedle uznania. Tak długo gotujemy gdyż przy wolnym gotowaniu wydobywa się kwintesencja smaku zupy. Po tym czasie uzyskujemy naszą zupę lub bazę pod zupę (bulion warzywny). 
I teraz decydujemy zupka krem z warzyw? 
Wyciągamy blender i blendujemy całość. Jak nie wyciągniemy marchwi przed zblenowaniem kolor będzie pomarańczowy zupki. Ja raczej zazwyczaj wyciągam. I jem osobno ;)
      dla tych co chcą innej zupy po ugotowaniu wyciągamy warzywa. Dodajemy takich składników na jaką zupę mamy ochotę. np. ogórkowa? Wrzucamy kiszone ogórki, zupa grzybowa? dodajemy grzybów.
                                                                           




3 komentarze: