środa, 1 marca 2017

Grillowany łosoś na puree z zielonego groszku i sałatce a'la Grecka

     Chciałabym Wam zaproponować jedno z moich ulubionych a jednocześnie ekstra szybkich dań. Żeby je wykonać nie musisz wykazywać jakichkolwiek zdolności kulinarnych. Natomiast danie broni się smakiem i jest po prostu dobre. Spróbuj sam!
Składniki:
Łosoś filet
Sos sojowy jasny
Groszek zielony mrożony
Mix sałat 1 szt /połowa główki sałaty lodowej
Pomidor 2 szt.
Awokado 1 szt.
Cebula 1 szt.                            
Oliwki 10 szt.
Przyprawa do sałatek
Oliwa
     Łososia kroimy na mniejsze porcje. Wkładamy do miseczki, zalewamy sosem sojowym i pozostawiamy na 20 min.
     W tym czasie robimy sałatkę. Sałatę przekładamy do miski. Dodajemy pomidory pokrojone w większą kostkę. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i przekrajamy na pół. Kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w półksiężyce. Dodajemy oliwki. Na koniec posypujemy przyprawą do sałatek i polewamy oliwą.

     W międzyczasie robimy puree z zielonego groszku. Jak zrobić dowiecie się klikając w ten link http://usokolow.blogspot.com/2017/02/puree-czyli-smaczne-pomysy-aby-zastapic.html?m=1
Po uplywie czasu podczas którego łosoś miał się marynować wyciągamy grill elektryczny lub patelnię. Rozgrzewamy do czerwoności i kładziemy rybę. Możemy zalać sosem, który nam pozostał. Grillujemy po około 2 minuty z każdej strony. Każdy powinien grillować tyle aby uzyskać taką rybę jaką najbardziej lubi. Ja preferuje lekko przeciągniętą i chrupiącą. Ale to kwestia gustu, możesz ją delikatnie ugrillować aby zachować idealnie pomarańczową w środku. My niestety z Jakubem nie przepadamy za półsurową rybą. Wszystkie składniki dania wykładamy na talerz.  Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz