środa, 29 marca 2017

Zapiekanka warzywna


     Każdy człowiek potrzebuje w jadłospisie czegoś nowego. A osoba gotująca zawsze lubi coś nowego ugotować. Uwielbiam eksperymentować w kuchni a Jakub uwielbia to testować. Dziś kolejna odsłona warzyw które ostatnimi czasy jemy w nadmiarze :)

Składniki:
Ulubione warzywa ( marchew, brokuł, kukurydza, brukselka, por, buraki, kalafior, szpinak, itp... )
Jaja
przyprawy : pieprz, sól, przyprawa kuchni włoskiej
     Warzywa układam w naczyniu do zapiekania ( brytfanka, naczynie żaroodporne). Jeżeli używasz warzyw mrożonych to najlepiej żeby wszystkie takie były, wtedy czas ich przyrządzania będzie taki sam. Mieszając warzywa mrożone ze świeżymi będziemy mieli jedne warzywa twarde drugie zaś rozgotowane. Przyprawić solą pieprzem i jakąś mieszanką do warzyw (używam przypraw kuchni włoskiej). Całość wkładam do piekarnika(180 stopni góra dół). Piekę do uzyskania miękkości warzyw. Wyjmuję z piekarnika i rozbijam jaja tak żeby żółtka się nie rozlały. Ponownie wkładam do piekarnika i tu zwiększam temperaturę do 220 stopni. Piekę do uzyskania białego koloru białka. Niestety białko nie zetnie się tak jak na patelni na sztywno, tylko będzie takie białe lekko wodniste. Nie należy długo piec gdyż żółtko się zetnie. Podawać tak by osoba konsumująca mogła sobie rozlać żółtko i zjeść z pysznymi warzywkami. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz