Jestesmy zapalonymi grzybiarzami. Jeżeli przychodzi sezon na grzyby rzadko można spotkać nas w domu. Zebrane grzyby jemy na bierząco, suszymy, marynujemy, kisimy lub mrozimy. Dlatego dziś chciałabym Wam pokazać jak szybko przygotować pyszny sos grzybowy z grzybów rzecz jasna suszonych o tej porze roku.
Składniki:
Polędwiczka z indyka ( może być każda polędwiczka)
Wywar warzywny sposób przygotowania znajdziesz tutaj https://usokolow.blogspot.com/2017/02/zupa-krem-z-warzyw-zimowych-i.html?m=1
Grzyby (garść grzybów) należy pamiętać by nie dodać zbyt dużej ilości żeby sos nie był zbyt gorzki
Pieprz
Sól
Olej kokosowy łyżeczka
Skrobia kukurydziana lub ziemniaczana
Kasza gryczana
Polędwiczki myjemy, tniemy w talarki. Delikatnie rozbijamy mięso pięścią. Solimy i pieprzymy. Obsmażamy z obu stron na oleju kokosowym lub innym jaki spożywamy.
Do garnka z wywarem przekładamy polędwiczki ( w wersji totalnie szybkiej wywar robimy z wody i kostki rosołowej) Jednak proponuję wersję zdrową na własnym wywarze. Dodajemy grzyby i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości grzybów. Solimy, pieprzymy do smaku.
Następnie zagęszczamy sos. Do miseczki wrzucamy łyżkę skrobii i dodajemy trochę wody. Mieszamy. Następnie dodajemy trochę naszego sosu żeby mąka się nie skawaliła. I całość przelewamy do garnka mieszając. Czekamy do zagotowania. Chwilkę gotujemy i mamy gotowy sos z polędwiczkami. Jeżeli sos jest zbyt rzadki dodaj jeszcze trochę skrobii. Danie podajemy z kaszą. Najlepiej gryczaną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz