niedziela, 19 marca 2017

Pasta z ciecierzycy a'la hummus czy farsz do vegeGołąbków

Ostatnia impreza u znajomych zainspirowała mnie do przygotowania swojej pysznej pasty. Postanowiłam przygotować coś podobnego do hummusa. Ale w sumie nie do końca więc zostańmy przy nazwie pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i oliwkami.

Składniki:
Ciecierzyca 200g
Suszone pomidory 5 sztuk
Oliwki 10 sztuk
Czosnek 3 ząbki
Pieprz
Sól
Tymianek
Chilli
Ciecierzycę gotować do miekkości w wodzie (około godziny). Po ugotowaniu wrzuć do miseczki. Dodaj pomidory, oliwki, czosnek, 2 łyżeczki zalewy od pomidorów oraz szklankę wody która została po gotowaniu soczewic. Następnie  dosyp pół łyżeczki chilli, szczyptę tymianku i pieprzu. Dopraw solą do smaku. Całość zblenduj. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta należy dodać więcej wody. Pastę dobrze jest podać z pieczywem, warzywami, chipsami. Możesz również spróbować w wersji gołąbków. Do kapusty najlepiej włoskiej sparzonej wrzątkiem, włóż trochę farszu. Zwiń jak gołąbki. Zalej przecierem pomidorowym, dopraw do smaku i włóż do piekarnika. Piecz do zarumienienia się kapusty. Życzymy smacznego!

2 komentarze:

  1. Podobno niezła stypa była na imprezce, ale chociaż pasta Was zainspirowała :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu jedzenie bylo pyszne :) a czy impreza stypą to same zdjecia mowia za siebie ;)

    OdpowiedzUsuń