wtorek, 21 marca 2017
Galaretki drobiowe
Galaretki drobiowe goszczą na naszym stole już od dawna. W sumie od czasu gdy zbuntowałam się jeść galaretki z nóżek i zrobiłam sobie takie w zastępstwie.
Składniki:
Pierś z kurczaka
Marchew 2 sztuki
Seler mały
Por
Pietruszka 2 sztuki
Cebula
Czosnek
Kukurydza
Jajo (szczególnie na wielkanoc)
Żelatyna (na 2.5 l)
Obrane warzywa gotuję do uzyskania bulionu warzywnego, którego sposób przyrządzenia jest tu:https://usokolow.blogspot.com/2017/02/zupa-krem-z-warzyw-zimowych-i.html?m=1
Na jakieś 30 min przed końcem gotowania wrzucamy pierś kurczaka. Całość dość intensywnie doprawiamy solą i pieprzem. Po ugotowaniu wyjmujemy wszystko z bulionu. Warzywa te które lubimy kroimy w talarki i wrzucamy do wcześniej przygotowanych miseczek na galaretki. Rozdrabniamy mięso piersi i również dorzucamy. Następnie dodajemy po łyżce kukurydzy. Na końcu pysznym dopełnieniem będzie drobno posiekany czosnek.
Do bulionu natomiast wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Należy pamiętać żeby nie zagotować żelatyny. Ostanim krokiem jest zalanie warzyw i mięska bulionem z żelatyną i pozostawienie do stężenia.
Możesz dodać do galarety co Ci się podoba. Również ją zrobić w jedej dużej misce. Ja tak ją przygotowuje np. na święta gdzie jest więcej osób. A na Wielkanoc dodatkowo na samo dno miski układam ładnie poszatkowane jaja ugotowane na twardo . Tak przygotowana galareta wyłożona do góry dnem pięknie prezentuje się na stole.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Paweł K to nie pierwsza faza, juz kolejna odslona mięsna i ta jest najprzepyszniejsza na swiecie :D a jakie wspomnienia z nią związane!! I ludzie sie dziwili ze łyźeczki w samochodzie znajdywali ;p a my z Kaśka zdziwione, że u kogoś w aucie nie ma łyżeczki hehe
OdpowiedzUsuń